Bilde med tekst anonyme jobbsøknader

Fi vil ha anonyme jobbsøknader

Anonyme jobbsøknader er ett av flere grep som må til for å få bukt med diskriminering i arbeidslivet. Fi vil ta det grepet.Rasisme og diskriminering må ses som et strukturelt problem, det påvirker hele samfunnet og alle som lever i det.

Vi må slutte å diskutere hvorvidt personer med minoritetsbakgrunn diskrimineres i ansettelsesprosesser eller ikke. Det skjer. Sannsynligheten for å bli kalt inn til et jobbintervju i Norge reduseres i gjennomsnitt med 25 prosent dersom søkeren har et utenlandskklingende navn.

Diskriminering kan forebygges og det kan også bekjempes. Både anonymiserte jobbsøknader til utvelgelse av kandidater og fordomsfrie intervjuer for arbeidsgivere er tiltak som kan gi gode resultater. Alle som søker jobb fortjener å bli vurdert ut fra kvalifikasjoner, ikke navn.

Se også innlegget vårt i Dagbladet om anonyme jobbsøknader. 

Teksten ble skrevet i forbindelse med markeringen av 1. mai 2016.