Kvinner blir drept mens vi venter på regjeringen

Vi kan ikke tillate oss å kalle Norge verdensmester i likestilling før vi klarer å stoppe varslede partnerdrap. Feministisk initiativ krever at regjeringen nedsetter en uavhengig havarikommisjon for utredning av hvert enkelt partnerdrap for å lære og ansvarliggjøre offentlige aktører.
Forrige uke var det en stor konferanse i regi av Oslo universitetssykehus om partnerdrap. Hvert fjerde drap i Norge er partnerdrap. Flertallet av drapene ble begått av menn som hadde utøvd vold i forholdet. Selv om drapsoffer har vært i kontakt med helsevesen, politi, hjelpeapparat før drapet, klarte ingen å hindre drapene! Det er uakseptabelt.

Partnere eller eks-partnere begikk halvparten av drapene i 2015. Et av de farligste tidspunktene i en kvinnes liv er når hun skal forlate en partner. Vi må nedsette en uavhengig havarikommisjon for utredning av hvert enkelt partnerdrap i Norge.

Halvparten av drap begått av partner eller eks-partner

23 personer ble drept i 22 drapssaker i Norge i 2015. Det er det laveste drapstallet siden politiet begynte å føre statistikk i 1990, ifølge tall Kripos la frem for en uke siden. Halvparten av drapene var begått av partnere eller eks-partnere.

På verdensbasis estimerer FN at halvparten av kvinner som blir drept, blir drept av en kjæreste, elsker, ektemann, eks-partner. Et av de farligste tidspunktene i en kvinnes liv er når hun skal forlate en mann.

For ikke lenge siden kunne vi lese om at Kristiansand tingrett ga en mann strafferabatt i en voldssak fordi kjæresten var utro. Skal vi virkelig tro at menn utøver vold eller dreper sine eks-koner eller kjærester på grunn av et knust hjerte eller på grunn av sorg? Eller kan vi si sannheten og si at menn dreper sine kjærester fordi de vil kontrollere dem, fordi de tror de eier dem.

Menn som dreper sine kjærester har ofte en tendens til å være sjalu og kontrollerende, de føler at de har rett på «sin» kvinne. Når kvinnene da ønsker å forlate dem, er siste mulighet for å opprettholde total kontroll å drepe dem. De vil heller at kvinnene skal være døde enn å akseptere å bli avvist eller tanken på at kvinnen er et fritt individ som kan ta sine egne valg.

Familietragedier? 

Media vil ofte fremstille disse sakene som familietragedier. Det var ikke en familietragedie når ektemannen til Nilofer Naseri klemte henne rundt halsen slik at hun ikke fikk puste, for så å stikke henne flere ganger med kniv i halsregionen. Det var ikke et knust hjerte som drev han til å drepe henne, det var at han ikke kunne la henne leve som en fri kvinne. Tragedien i denne saken er at hun hadde anmeldt mannen flere måneder tidligere og samme dagen(!) hun ble drept. Tragedien er at hun kunne blitt reddet. Nilofer Naseri er ikke den eneste som anmeldte ektemannen sin for så å ikke få den beskyttelsen hun trengte.

I perioden 1990 – 2012 et av fire drap begått i Norge partnerdrap. I 7 av 10 av drapene hadde det vært meldt om voldsepisoder i forkant. Med andre ord kunne flere av disse kvinnene blitt reddet. Men systemet sviktet dem, og de måtte betale med livet sitt.

Kvinnebevegelsen og krisesenterbevegelsen har krevd en havarikommisjon lenge. Det vil gi er kunnskap for å forebygge og unngå at flere liv går tapt. Men nå haster det! Vi krever at regjeringen setter ned en uavhengig gruppe for å utrede hvert enkelt partnerdrap i Norge. Å forlate en mann kan være livsfarlig, også i Norge. Vi har ingen kvinner å miste.