Vi marsjerer – igjen

Å være feminist er å marsjere, med stødige skritt framover, side om side med dine søstre – og ofte i oppoverbakke.

Vi marsjerer med våre søstre i Venezuela, Kurdistan og Polen. Vi marsjerer mot drap på og vold mot kvinner, og for trygg tilgang til abort. Vi marsjerer på 8. mars, 1. mai, med regnbueflagg og med neven i været.

Lørdag 21. januar marsjerer vi igjen, sammen med feminister i 30 land i over 300 byer. Initiativet til Women´s March on Washington kom fra amerikanske kvinner, i etterkant av presidentvalget i 2016. Valgkampen og resultatet har skapt frykt hos mange, men særlig blant minoriteter og marginaliserte grupper. Nå velger de å samles i en håpefull marsj mot hovedstaden.

Å marsjere mot Washington D.C har vist seg å føre til forandring tidligere.

I 1963 samlet The March on Washington 200.000 amerikanere som kjempet for sine borgerrettigheter, og det kuliminerte i Martin Luther Kings berømte tale “I have a dream”. I årene som kom fikk en samlet borgerrettighetsbevegelse gjennom viktige lovendringer som sikret dem retten til å ikke bli diskriminert på bakgrunn av kjønn, hudfarge, etnisitet eller religion, samt stemmerett for svarte amerikanere.

Nå marsjerer amerikanerne igjen. “The Women’s March on Washington will send a bold message to our new government on their first day in office, and to the world that women’s rights are human rights”, skriver bevegelsen.

Feministisk initiativ slutter seg til markeringene i Oslo og Bergen. Vi jubler for og støtter opp om den interseksjonelle plattformen som Women´s March hviler på. Grunnlaget vårt er felles: “Women’s rights are human rights, regardless of a woman’s race, ethnicity, religion, immigration status, sexual identity, gender expression, economic status, age or disability.”

Hva marsjerer så verden for på lørdag? 

For frihet fra vold.

For reproduktive rettigheter.

For rettigheter for LHBTQIA-folk og mot homofobi.

For arbeidernes rettigheter.

For borgerrettigheter og mot rasisme.

For rettigheter for folk med funksjonsvariasjoner.

For rettigheter for flyktninger og asylsøkere.

For et bærekraftig klima.

I denne marsjen stiller vi oss side om side. Skeive kvinner, transkvinner, fattige kvinner, kvinner med urfolktilhørighet, døve kvinner, kvinner som har blitt utsatt for vold og overgrep, muslimske kvinner, tenåringsjenter, miljøaktivister, familiefedre – som de norske arrangørene skriver er dette en inkluderende marsj hvor alle er velkomne til å delta.

Det er en fredfull marsj, basert på forståelse og håp framfor frykt og hat. Det er en marsj som viser at interseksjonell feminisme er et felles grunnlag vi kan dele og jobbe sammen ut i ifra. Det er en påminnelse om at vi må stå samlet når vi møter motstand. Det er et bevis på at feminismen er grenseløs og en kraft å regne med.

Se den norske siden for Women´s March på Facebook for mer informasjon om aktiviteter her til lands kommende lørdag. 

Bilde: Louisa Cannell via Women’s March on Washington

Post Tags: