Søviknes trekker seg fra PRIDE

Etter press fra blant annet FI, velger ministeren å holde seg unna når årets PRIDE-parade arrangeres.

Da Terje Søviknes annonserte at han hadde tenkt å delta i PRIDE-paraden i Oslo var det mange som reagerte. På Facebook har flere gitt kraftig uttrykk for at de ikke ønsket at Søviknes skulle gå i paraden gjennom kommentarer som «Ingen voldtektsmenn i paraden, takk». Kvinnegruppa Ottar og Feministisk initiativ søkte politiet om å få holde en demonstrasjon mot Søviknes foran Stortinget på samme tid som PRIDE-festivalen starter. I følge TV2 kan dette ha vært det som omsider fikk budskapet til å sige inn hos Søviknes. Umiddelbart etter formidlet han gjennom en av sine rådgivere at han hadde bestemt seg for å ikke delta likevel.

Søviknes trekker seg fra PRIDE-paraden

Skjenket og forgrep seg på ungdomspolitiker

I januar 2001 ble det kjent at den nåværende olje- og energiministeren hadde hatt seksuell omgang med en beruset 16-årig jente på en fest i Langesund. Overgrepet fant sted i forbindelse med et landsmøte i Fremskrittspartiets Ungdom. Den da 16 år gamle jenta har i ettertid uttalt til NRK Brennpunkt at Søviknes visste hvor gammel hun var, men likevel serverte henne alkohol overgrepet fant sted. (Kilde: Wikipedia)

Søviknes må gå av

Feministisk Initiativ mener at en slik mangel på seksuell dømmekraft bør være ekskluderende fra å inneha politiske verv. Søviknes utviste en villighet til å benytte seg av sin egen stilling som i seg selv burde vise at han ikke er tillitsverdig. At man skal kunne slippe unna med å skjenke full en mindreårig person og deretter utnytte personen seksuelt, har vært standarden alt for lenge. Med #metoo ga vi imidlertid klar beskjed om at den tiden er over #timesup. Det må også gjelde for Søviknes. Ministerposter er blant de høyeste stillingene du kan ha i samfunnet. Vi mener Søvikes sin oppførsel har avskåret han fra å inneha slike posisjoner.

Saken må gjenopptas

På grunn av blant annet metoo-bevegelsen våget jenta i Søviknes-saken i 2018 å fortelle sin versjon av historien. Hun fortalte hvordan overgrepet, og håndteringen av saken har påført henne store psykiske lidelser. Hun gav uttrykk for sin manglende forståelse for at Søviknes har blitt utnevnt til statsråd: «Når en person som viser så total mangel på dømmekraft som han har gjort, blir utnevnt til statsråd, hvilket signal sender det til ofre for overgrep?» Jenta har nå begjært saken gjenopptatt, og vi i FI støtter det kravet.